De famillie ‘Gillès’

De roots van de familie Gillès liggen in België, meer bepaald in de streek van Doornik.

Volgens de archieven stammen al deze familieleden af van Josse Gillès, geboren vóór 1470, echtgenoot van Catherine Houart. Eerdere – nog niet bewezen – afstammingsverklaringen gaan terug tot de 13e eeuw.

Brice Gillès (alle Gillèsen uit België en Frankrijk stammen van hem af), Heer van Menquedorne, geboren in Doornik in 1543, raakte betrokken in de politiek-religieuze onrust die in 1566 in deze stad de kop op stak. Zo werd hij verbannen, en vluchtte eerst naar (Frankrijk) en daarna naar Londen waar hij in 1570 met Jehenne de Monchaux (Adin) in het huwelijksbootje stapte. Vervolgens trok hij naar Nederland en vestigde zich rond 1590 definitief in Amsterdam. De familie Gillès, die zich een generatie lang Saint-Gilles liet noemen, bleef zo verscheidene eeuwen in Nederland. Bepaalde familieleden bekleedden er een belangrijke politieke of juridische functie. Dit was het geval van Jacques, Paul-Abraham, Philippe-Jean, Jacques-Louis alsook Samuël Gillès.

Ridder Jacques-Louis Gillès (1728-1780) ging in Frankrijk wonen. Bij hem startte dan ook de Franse tak van de familie Gillès. Zijn nageslacht draagt deze naam nog altijd en blijft in het noorden van het land.

Louis-Michel Gillès, geboren in Amsterdam in 1757, huwde in 1780 met Jeanne-Petronille de Pret, en vestigde zich zo in Antwerpen. Later zien we zijn nageslacht dan ook in België.

Verschillende takken van de familie leven vandaag de dag in België (Brugge, Brussel, Waals-Brabant), andere in Frankrijk.

Diploma’s

13 september 1752: Bevestiging van de adelstand en toewijzing van de (persoonlijke) titel van Ridder, met verheffing tot de adelstand – voor zover nodig – van Jean-Philippe, Jacques-Louis en Cornil-Jacques Gillès door keizerin Marie-Thérèse. Een van hun voorvaderen werd in 1518 door keizer Maximiliaan in de adelstand verheven.

2 december 1829: Erkenning van de adelstand voor Philippe Gillès en Louis Gillès voor Koning Willem I.

4 april 1842: Toewijzing van de titel van Baron, door Koning Leopold I, overdraagbaar aan de mannelijke afstammelingen (naamdrager) en wijziging van de wapenschilden door Schildknaap Louis Gillès.

Koninklijk besluit van 22 februari 1871: Toevoeging van de naam “de Pélichy”, toegekend aan Baron Louis Gillès de Pélichy door Koning Leopold II.

Wapenschilden

Ecartelé, 1e en 4e in azuur, chevron en drie eikels met steel en met gouden bladeren versierd (Gillès), 2e en 3e in sinopel, met de zilveren faas en drie gouden rozen, met steel en zwarte bladeren versierd, 2 bovenaan en 1 onderaan in het midden (Pélichy).

Boven het wapenschild siert de baronkroon, overtrokken met een zilveren helm, omringd, met roosters, met goud omzoomd, gevuld en verbonden met koppen, lambrekijnen in azuur en goud.

Armoiries GdP

Klik op de afbeelding om te vergroten.


Helmteken: Een uitkomende leeuw.

Schilddragers: Twee met omgekeerde kop klimmende griffioenen van goud, getongd en genageld van keel.

Wapenschild onderaan: “In aeternum non commovebitur”.